- absolvent tohoto oboru se uplatní ve středních manažerských pozicích, v odvětví gastronomie, hotelnictví a cestovního ruchu
- příklady pracovních pozic: pracovník pohostinství a hotelového provozu, recepční, provozní restaurace, v managementu hotelu, v ubytovacím, lůžkovém a stravovacím úseku hotelu, vedoucí jídelny, vedoucí obsluhy a pracovník cestovního ruchu
- důraz je kladen na kvalitní znalost cizího jazyka, absolvent se může dobře uplatnit v tuzemsku i v zemích EU (mezinárodní hotelové řetězce)
- Přihláška ke studiu musí být potvrzena lékařem.

Učební plán
Kód a název oboru vzdělání: 65-42-M/01 Hotelnictví
Název RVP: Hotelnictví
Název ŠVP: Hotelnictví a cestovní ruch
Datum platnosti: od 1. 9. 2025, počínaje 1. ročníkem
| Kategorie a názvy vyučovacích předmětů | Počet týdenních vyučovacích hodin | |||||
| Povinné vyučovací předměty | 1. ročník | 2. ročník | 3. ročník | 4. ročník | celkem | |
| 1 | Český jazyk a literatura | 3 | 3 | 4 | 4 | 14 | 
| 2 | Anglický jazyk | 3 | 3 | 4 | 4 | 14 | 
| 3 | Německý jazyk | 4 | 4 | 3 | 2 | 13 | 
| 4 | Základy společenských věd | 1 | 2 | – | – | 3 | 
| 5 | Dějepis | 2 | – | – | – | 2 | 
| 6 | Právo | – | – | 1 | 1 | 2 | 
| 7 | Základy přírodních věd | 1 | 2 | – | – | 3 | 
| 8 | Fyzika | – | 1 | – | – | 1 | 
| 9 | Matematika | 3 | 3 | 3 | 2 | 11 | 
| 10 | Tělesná výchova | 2 | 2 | 2 | 2 | 8 | 
| 11 | Informatika | 1 | 1 | – | 1 | 3 | 
| 12 | Administrativa | 2 | – | – | – | 2 | 
| 13 | Obchodní komunikace | – | 1 | – | – | 1 | 
| 14 | Ekonomika | – | 2 | 2 | 3 | 7 | 
| 15 | Účetnictví | – | – | 2 | 2 | 4 | 
| 16 | Management a marketing | – | – | 2 | – | 2 | 
| 17 | Technologie přípravy pokrmů | 5 | 4 | – | – | 9 | 
| 18 | Technika obsluhy a služeb | 4 | 3 | – | – | 7 | 
| 19 | Gastronomický seminář | – | – | – | 2 | 2 | 
| 20 | Potraviny a nápoje | 2 | – | – | – | 2 | 
| 21 | Nauka o výživě | – | 1 | – | – | 1 | 
| 22 | Hotelový provoz | – | 1 | 2 | 2 | 5 | 
| 23 | Cestovní ruch | – | – | 1 | 2 | 3 | 
| 24 | Zeměpis cestovního ruchu | – | 1 | 2 | 2 | 5 | 
| 25 | Učební praxe | – | – | 5 | 5 | 10 | 
| Povinně volitelný vyučovací předmět | ||||||
| 26 | Konverzace v anglickém jazyce | – | – | – | 1 | 1 | 
| Počet vyučovacích hodin týdně | 33 | 34 | 33 | 35 | 135 | |
ŠVP Hotelnictví a cestovní ruch ke stažení ZDE
Způsob ukončení vzdělávání a potvrzení dosaženého vzdělání
Vzdělání je ukončeno maturitní zkouškou. Obsah a organizace se řídí platnými předpisy. Dokladem je vysvědčení o maturitní zkoušce.

