Hotelová škola, Plzeň,

U Borského parku 3

Závěr projektu Envigastro v Německu

Poslední aktivitou skvělého mezinárodního projektu Environmentálně šetrná gastronomie (více info k projektu na www.varimedobre.eu), který byl zaměřen na vzdělávání a rozšiřování obzorů žákům středních gastronomických škol, byla příprava zajímavého menu. Žáci 5 zapojených škol vařili společně ve školní kuchyni v Regensburgu. Hosty byli zástupci škol, Plzeňského kraje a města Regensburg. Mladí kuchaři předvedli, že dokáží nabyté vědomosti využít i v praxi. Díky projektu je možné přesvědčit stovky mladých lidí, že moderní vaření je velmi zajímavé. Foto zde

Hry VII. letní olympiády dětí a mládeže 2015

Dne 14. 6. 2015 byly v Plzni na zimním stadionu zahájeny Hry VII. letní olympijské hry dětí a mládeže. K této příležitosti bylo pro cca 450 hostů z celé ČR připraveno slavnostní občerstvení. Toto občerstvení a následný servis připravovali a zajišťovali žáci naší školy, kteří pod dohledem pedagogů aplikovali své znalosti a zkušenosti získávané v průběhu studia. Seznam servírovaných pokrmů byl velice rozmanitý. Výrobky žáků ochutnali například naši olympijští vítězové Eva Samková, Kateřina Neumanová. Děkujeme žákům za příkladnou reprezentaci školy, ale také za reprezentaci plzeňského kraje. Foto naleznete zde.

Chutě Evropského regionu Dunaj-Vltava

V pátek 29. května 2015 proběhl na nádvoří Plzeňského Prazdroje v Plzni festival regionálních potravin, který byl letos součástí akce Chutě Evropského regionu Dunaj-Vltava. V programu kuchařské show zaměřené na přípravu jídel z potravin z Evropského regionu Dunaj – Vltava se představil i tým naší školy, vítěz soutěže Vaříme to slow ... Návštěvníci mohli ochutnat "Salát z marinovaného šumavského pstruha s křepelčím vajíčkem na koprovém krému". Inspiraci pro přípravu pokrmu najdete zde a foto zde

Semináře pro naše žáky v rámci projeku s AHR

V pondělí 18. 5. a v úterý 19. 5. proběhly v naší cvičné kuchyni semináře pořádané Asociací hotelů a restaurací ČR. Naši žáci připravovali pod vedením zkušených kuchařů a šéfkuchařů z vyhlášených pražských restaurací (Terasa u zlaté studně, Vinohradský parlament, Giardino) tradiční pokrmy české kuchyně v moderní úpravě, čerstvé ryby a mořské plody a vybrané pokrmy z italské či asijské kuchyně. Akce se zúčastnili žáci H1.B a H2.A a každý si mohl vyzkoušet např. čištění krevet, filetování ryb, nebo přípravu živého humra. Foto zde

Exkurze do Belgie nejen za pralinkami

V termínu 13. – 16. 5. 2015 se žáci naší školy zúčastnili exkurze do Belgie, jejíž náplní byla návštěva belgických historických měst, Evropského parlamentu a exkurze ve výrobně pravých belgických pralinek. První den žáci navštívili město Bruggy, kde se plavili lodí na kanálech, dále město Gent, kde si prohlédli pamětihodnosti města včetně gentského vodního hradu. Druhý den měli možnost vidět omium, Evropský parlament, historické centrum Bruselu a zavítali do výrobny ručně dělaných pralinek, kde proběhla hodinová praktická instruktáž, do které se prakticky zapojili i žáci. Z gastronomických zážitků si žáci odvezli též ochutnávku belgických hranolek, kynutých vaflí a belgických pralinek. Foto zde

Plzeňský korbel 2015

V  provozu Plzeňského Gambrinusu - Varna 1869, se již tradičně v pátek 15. 5. 2015, sešli žáci gastronomických oborů na 9. ročníku soutěže o nejlepšího západočeského výčepního juniora. Soutěž o putovní „Plzeňský korbel“ organizuje naše škola. Toto pravidelné regionální mistrovství pomáhá rozvíjet dovednosti žáků. V průběhu teoretické i praktické části je možné znalosti a vědomosti nejen prezentovat, ale zároveň získávat aktuální informace o produkci a čepování piva přímo od odborníků. Odbornou část pravidelně garantuje obchodní sládek Ing. Pavel Zítek a v porotě zasedli pracovníci technického servisu pánové Milan Štrobl a Karel Šnejdar z Plzeňského Prazdroje a.s. Všichni ochotně poskytli mnoho zajímavých informací a pozorně sledovali výkony soutěžících. O správné čepování piva se snažilo 17 juniorů. Mimo žáků pořádající školy, přijeli soutěžící a pedagogové z Karlových Varů, Mariánských Lázní, Plané u Mar. Lázní, Klatov a Rokycan. Nejlepší malé pivo a hladinku nealkoholického piva Birell načepoval Vít Stach ze Střední zemědělské a potravinářské školy Klatovy. Na druhém a třetím místě se umístili Václav Macháček a Roman Moulis z naší školy. Gratulujeme našim žákům k umístění v soutěži. Více info o soutěži na internetových novinách QAP.CZ a foto ze soutěže zde

Naše škola byla vidět na Pivním festivalu v Plzni

Naši žáci se zúčastnili ve dnech 1.5. - 3. 5. 2015 Pivního festivalu v Plzni, kde tisícům návštěvníkům na pódiu předváděli, jak se správně čepuje a ošetřuje pivo. Ukazovali zde návštěvníkům také různé styly čepování piva, jako je například čochtan, mlíko, šnyt, hladinka. Diváci se také dozvěděli, jak se pozná správně načepované pivo a mnoho dalších pivních zajímavostí. Náš žák Václav Macháček se umístil na krásném čtvrtém místě v soutěži o nejlepšího výčepního pivního festivalu. Zde poměřil své znalosti a zkušenosti s profesionálními výčepními. Blahopřejeme a děkujeme všem žákům za reprezentaci školy. Foto zde

Občerstvení pro Kreistag nach Pilsen

Naši žáci 2. ročníku připravili a poté servírovali dne 29. 4. 2015 občerstvení pro hosty z Německa, kde byly podávány pokrmy z regionálních surovin. Děkujeme za příkladnou mezinárodní reprezentaci naší školy a našeho regionu. Foto z akce naleznete zde.

Exkurze na šumavské farmy

Letos jsme se vydali pátrat po kvalitních regionálních surovinách na Šumavu. Prvním cílem byla známá Hospůdka U Štěpána. Domácí bylinkovou limonádou s medem nás přivítali majitel pan Štěpán Ruda. A jelikož byl "zavírací den", tak jsme jen potěžkali T-bone steak a vydali jsme se podívat, jak to chodí na jelení farmě. Pan chovatel nám podrobně vyprávěl o podmínkách chovu a vysvětlil nám, že zvířata nehladí, protože v době říje by ho mohli samci napadnout. Taková potyčka by mohla být i smrtelná! Následovala zastávka na pstruhárně v Anníně a na farmě pana Zeleného. Na všech navštívených místech jsme se setkali s lidmi, kteří svou práci dělají s obětavostí a velkým zaujetím. Některé jejich produkty lze zakoupit v sobotu na Farmářských trzích. Nenechte si tuto možnost ujít. Foto z exkurze zde.

Naši žáci příspěli ke Dni Země

V pondělí 27. dubna žáci naší školy již tradičně aktivně přispěli k ekologicky motivovanému svátku, který má za úkol upozornit na důležitost stavu životního prostředí pro život lidí. Třída K 1.D tento den zasadila v lokalitě obce Záluží 350 sazenic dubů, 150 boroviček a 3 javory. Kolem malých stromků  žáci postavili pod odborným vedením ochranu proti okusu zvěří, tzv. oplocenku. Foto z akce zde

Exkurze do bavorských farem

Co všechno viděli účastníci projektu "Vaříme šetrně, ale fajnově" na bavorských farmách 23. - 24. 4. 2015? Program exkurze začal prohlídkou ekologické farmy Kremerů, která produkuje kozí sýry, uzeniny, vepřové maso a vejce. Žáci se podívali do moštárny Nagler, kde se seznámili s cestou jablek od výkupu až po stáčení ovocného džusu do lahví. V pátek mohli ochutnat čerstvý chřest a seznámili se s jeho náročným pěstováním. Zajímavá byla ukázka skladování brambor v hospodářství rodiny Härtl, kde pěstují 30 odrůd brambor, včetně netradiční modré a červené odrůdy. Před odjezdem do Plzně žáci navštívili chov ryb rodiny Mislbek. V projektu jsou zapojeni žáci 2. ročníku oboru kuchař, kteří již na podzim absolvovali exkurzi do bavorských hotelů a obstáli v březnovém, česko-bavorském měření sil ve vaření. Foto zde