Hotelová škola, Plzeň,

U Borského parku 3

Projekt EDISON na naší škole

V minulém týdnu (8-12.9. 2014) proběhl na naší škole projekt Edison, zastřešovaný studentskou organizací Aiesec. Již potřetí u nás strávilo týden osm vysokoškoláků z různých zemí světa. Stěžejní pro oficiální části programu, která probíhala ve škole, byly interaktivní prezentace, ve kterých studenti představovali různé aspekty života ve svých zemích. Díky spolupráci s učiteli odborných předmětů mohli studenti společně s našimi žáky uvařit svá tradiční jídla. Novinkou letos byly hodiny disputace. Ta u nás nemá velkou tradici, ale třeba se to povedlo Amrovi změnit. Vyvrcholením programu byla páteční Global village, které se zúčastnila většina žáků školy. Naši žáci si tak mohli rozšířil znalosti a dovednosti, které tvoří náplň předmětů  AJ, ZCR, TPP, TOS, ČJL, přičemž za hlavní přínos považuji komunikaci v cizím jazyce. Mimo školu navštívili zahraniční studenti mnoho plzeňských památek, ale také třeba hokejový zápas v Praze či farmu na Domažlicku. Největší poděkování za zajištění neoficiálního programu a především za ubytování a vzornou péči o stážisty zaslouží tito žáci: Kristýna Lisecová, která hostila Teonu z Gruzie, Zuzana Salzmannová  se starala o Lauru z Brazílie, Tomáš Kuhlberger (všichni H4.B) si užíval, že může mít doma Andu z Rumunska, Lucie Vostřáková (H2.A) ubytovala Andjelu ze Srbska, Kateřina Hanušová a Petr Rataj (G1.A) poskytli zázemí Jeleně z Černé Hory a Katie z Ruska a Pavlína Papírková (H4.A) zvládla skvěle péči o Olgu z Ukrajiny a zároveň také o jediného muže mezi stážisty Amra z Jordánska. Působení stážistů a jejich interakci s našimi žáky považuji za velmi přínosnou z hlediska jazykového i lidského a jsem přesvědčený, že v mnoha ohledech přináší tento projekt našim žáků nenahraditelné zkušenosti a zážitky. Děkuji vedení školy a kolegům, že umožnili hladký průběh projektu. Radim Šiška (vedoucí sekce Aj)

Soutěž Angličtinář roku

19. listopadu 2014 se 29 žáků Hotelové školy rozhodlo zúčastnit soutěže Angličtinář roku a dnes máme k dispozici oficiální výsledky soutěže. Mezi žáky měly zastoupení 2,3 a 4. ročníky studijního oboru hotelnictví, turismus a 1. ročník oboru gastronomie. Celkově se interaktivního testování zúčastnilo více než 8 tisíc žáků z 365 středních škol z České republiky a ze Slovenska. Naši žáci se s průměrnou úspěšností 69,4 % umístili v polovině startovního pole. Mezi středními odbornými školami jsme se však dostali do první padesátky. Test byl vytvořen v úrovni C1 Společného evropského referenčního rámce pro jazyky, a proto lze výsledky považovat za úspěšné. Mezi žáky naší školy byli nejúspěšnější Lukáš Cvoreň (H4.A) s úspěšností 82,5 %, Michaela Čáslavská (H4.B) se 76 % a Michal Vrba (H3.A) se 74 %. Soutěž byla pořádána společností Czech-us ve spolupráci s učiteli angličtiny. Snad se některému z našich žáků podaří dosáhnout na lukrativní jazykové ceny třeba v příštím roce . Nejde však jen o ceny. Soutěž žákům naší školy umožnila mezinárodní jazykovou konfrontaci, ale především jim ukázala možnosti a cíle, kterými by se jejich jazykové vzdělání mohlo a mělo ubírat. A opravdu je kam jít :-). Za sekci Aj, Radim Šiška

 

Odborná stáž na ostrově Rhodos

Taka, taka, very busy aneb Jak bylo na Rhodosu

 4. června nám to všechno začalo. Z Letiště Brno jsem odlétali na 3,5 měsíce směr Rhodos, kde nás čekal 5* hotel Olympic Palace. Začátky byly samozřejmě pro nás pro všechny těžké, ale postupem času jsme si museli zvyknout, nic jiného nám nezbývalo. Pracovali jsme na pozicích: kuchař, servírky a hotelové pokojské.. Pro nás všechny to byla první pracovní zkušenost v zahraničí. Všichni jsme si byli navzájem oporou a podporou. Volné dny jsme si užívali jak jen to šlo. Poznali jsme spoustu nových lidí, zdokonalili se v cizím jazyce, vydělávali peníze a to přes 2 500km od domova. Kdybychom mohli, neváháme a vracíme se hned zpět J

Stal se z nás skvělý tým. Práce později začala ubíhat rychleji a rychleji, až jsme nakonec brečeli, že musíme domů.

Vaši rhodosané: Martin, Terka,Markéta, Marťa, Míša, Dana, Pája, Didi, Pája, Jana a Pája.

Foto z Rhodosu zde

Televize ZAK navštívila naši školu

Televize ZAK navštívila naši školu při příležitosti praktické části maturitní zkoušky. V pořadu "Za 5 minut 12" (v rámci projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015) můžete shlédnout krátkou reportáž z přípravy a samotné praktické maturitní zkoušky, během které byli přítomni nejen zástupci projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015, ale také zpěvák Dan Bárta. Více ve videu zde

Cena M. D. Rettigové

Naše hotelová škola byla oceněna Zlatou medailí M. D. Rettigové v sobotu 23. 2. 2013 na Valné hromadě Asociace kuchařů a cukrářů České republiky v hotelu InterContinental v Praze.

Účast žáků na MOTO GP - Mugello Itálie

Ve dnech 31. 5.  - 3. 6. 2013 se zúčastnilo 20 žáků z 1. - 3. ročníků s učitelem odborných předmětů Petrem Berkou cateringového zajištění MOTO GP - Itálie - Mugello. Žáci byli vybráni na základě dobré znalosti angličtiny, bezproblémového studia na hotelové škole a zájmu o profesní růst. Fota z akce zde

Nejlepší západočeský juniorský výčepní je z Plzně

Ve středu 15. 5. 2013 proběhlo již sedmé regionální mistrovství o nejlepšího výčepního, kategorie junior – jednotlivci, který získal putovní „Plzeňský korbel“. Soutěžilo se v provozu Plzeňského Prazdroje a.s. – Gambrinus - Varna 1869. Utkalo se celkem 26 žáků z devíti odborných škol Západních Čech. Vítězem regionálního klání se stal Michael Král, žák 3. ročníku oboru Hotelnictví a cestovní ruch (Hotelová škola, Plzeň, U Borského parku 3). Na "bedně" s ním ještě stáli - na 2. místě Zivčáková Klára (Hotelová škola, Mariánské Lázně a na 3. místě Černý Marek (SOU Domažlice, škola Stod). Blahopřejeme a více ve fotogalerii zde nebo v noviném článku zde 

Vítězství na Apetit festivalu 2013

Tým žáků naší školy pod vedením M. Moulisové a V. Strejcové zvítězil v soutěži středních gastronomických škol „Vaříme s regionální potravinou Plzeňského kraje“. Finálové kolo soutěže se uskutečnilo v rámci oblíbené gurmánské slavnosti Apetit Festival, který se konal ve dnech 18. - 19. května 2013 v parku za OC Plaza. Gratulujeme a děkujeme za reprezentaci školy. Další informace o soutěži zde a fotografie zde

 

Tým naší školy na Apetit festivalu 2014

Učitelé odborných předmětů - Martin Havlík a Petr Berka + tým Hotelové školy, tentokrát ve složení Kateřina Hanušová, Lenka Kuralová, Petr Rataj, Lukáš Kučera a Denis Mizler, v neděli 18. 5. na hlavním podiu Apetit festivalu připravili a naservírovali zájemcům z řad diváků menu speciálně sestavené pro tuto příležitost. Každý pokrm byl inspirován některou ze světových kuchyní a všechny chody obsahovaly čerstvé chilli papričky v různých úpravách i regionální suroviny. Hosté si mohli pochutnat na portugalském letním salátku Ceviche z kapra s konfitovanými chilli Jalapeño, avokádem a koriandrem, thaiské rybí Tom Yum polévce s čerstvými slávkami, chilli Rawit a kokosovým mlékem. Jako hlavní chod servírovaný a la gloš byl na místě zauzený jehněčí hřbet, zelený chřest a pšeničné nudle s grilovanými chilli Cayene a dezert tvořila kombinace chilli čokoládového koláče a domácí chilli čokoládové zmrzliny s ovocným salátkem a kandovaným chilli Habanero. I přes nepřízeň počasí skalní fanoušci naší školy nezklamali a přišli podpořit své spolužáky i ochutnat speciality připravené z několika druhů chilli. Více ve fotogalerii zde

Info ze školního kola soutěže v čepování piva Birell - Plzeňský korbel 2014

Každoročně se žáci naší školy učí čepovat plzeňské pivo zábavnou formou soutěžení. Čepuje se nealkoholický Birell. Tři nejlepší postupují do regionálního klání. Letos nás budou reprezentovat: Martin Zapoměl, Miroslav Lopata a Jaroslav Eret. Své teoretické vědomosti i praktické dovednosti porovnají se soutěžícími ze západočeských gastronomických škol 12. 5. 2014 ve Varně 1869 v plzeňském pivovaru. Velmi dobře si vedli i ti, kteří nepostoupili. Získali spoustu nových informací z oblasti nápojové kultury a správného ošetření výčepního zařízení. Obchodní sládek Ing. Pavel Zítek ocenil chování a zájem všech zúčastněných. Foto zde

6. roč. sbírky - Vánoční guláš

Také v letošním roce uspořádali žáci naší školy mezi sebou finanční sbírku a za vybrané peníze nakoupili suroviny na „vánoční guláš“ pro lidi v nouzi v Domově sv. Františka v Plzni, Wenzigově ulici. Novinky šestého ročníku byly hned dvě: žáci třídy K2.A upekli vynikající vánočky celkem ze 7 kg mouky a součástí akce byla i sbírka teplého oblečení a obuvi, za které byli zaměstnanci i klienti Charity Plzeň velmi rádi. Všem, kdo se na dobročinné předvánoční akci podíleli, děkujeme. Fotografie z akce zde